Ruim een derde van de liefdesrelaties  wordt weer ontbonden.  Dat zijn forse getallen die gepaard gaan met pijn en verdriet.  Er gaat veelal een periode van problemen aan vooraf. Vaak begint dit sluipend…

Negatieve interactiepatronen vinden hun basis in de hechtingsgeschiedenis van beide partners.

We leren al heel jong om op een bepaalde manier te reageren als we ons bezeerd voelen. De een trekt zich terug, de ander gaat in de aanval. Weer een ander heeft geleerd om niets te voelen en blijft stoïcijns.

Welke strategie we ook hanteren, als we voorbij blijven gaan aan de pijn en deze niet inbrengen in onze relatie, doen we zowel onszelf als de ander tekort. Het effect op de lange termijn is dat irritaties groeien of dat je uit elkaar groeit. Soms is er dan nog maar weinig nodig om te vallen voor de charmes van een ander met wie je nog geen patronen hebt ontwikkeld!

Ik kom veel paren tegen die het al jaren doen met een minimale relatie. Ze zijn eraan gewend en denken vaak dat dit overal wel het geval zal zijn….  Beiden gaan hun eigen gang, ze delen nog maar weinig persoonlijke dingen met elkaar en af en toe knalt het. Ze zijn een ‘functionele eenheid’ geworden.

Verandering is mogelijk

Verandering ten positieve is vrijwel altijd mogelijk! Als je samen gaat ontdekken wat het door jullie ontwikkelde patroon is en wat daaronder ligt aan behoeften en verlangens, krijg je weer zicht op jezelf en op elkaar. Hierdoor zie je vaak dat positieve gevoelens terugkeren. Je doet er weer toe, je voelt je weer gezien en vaak word je verrast door de gevoelens en verlangens van je partner.  Hoe vaak mensen niet verzuchten ‘maar dat wist ik niet, dat heb je nog nooit gezegd…’.   In die zin is de therapie een oefenplek om opnieuw of voor het eerst echt met elkaar te leren praten en elkaar recht te doen.   Daarnaast is het hard werken….  Het betekent ook een periode van eerlijk naar jezelf kijken en verantwoording nemen voor je eigen gedrag in de relatie.

Wanneer herstel niet mogelijk is

Niet iedere relatie kan hersteld worden. Soms is er teveel beschadigd of spelen er andere zaken. Ook in die situaties kan therapie toevoegen: goed uit elkaar gaan is veel waard, zeker als je ook kinderen hebt. Als je de ouderrol samen goed kunt blijven vervullen is dat van grote invloed op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen.

Alles is liefde (de cursus….)

Soms vervlakt een relatie of ontstaan er vaker irritaties, maar is therapie niet nodig. In die gevallen kunt u kiezen voor een dag samen investeren in de relatie. Een soort relatie APK.

Alles is liefde

(de cursus…)

In één hele dag gaat u met elkaar aan de slag. We doorlopen op deze dag het ‘houd me vast programma’ van Sue Johnson. Wat zijn jullie patronen en hoe verander je die? Theorie, filmbeelden en gespreksopdrachten onder begeleiding.

In deze training leer je:

  • Liefde beter begrijpen – de centrale acties, reacties en sleutelmomenten die de relatie maken tot wat hij is.
  • Je eigen emotionele reacties en behoeften én die van je partner beter begrijpen.
  • Negatieve interacties/patronen die pijn en afstand veroorzaken te beschrijven en te beheersen.
  • Hoe je samen op een positieve manier gesprekken kunt voeren, die leiden tot een sterker gevoel van verbondenheid.

Kosten: 495,00 euro per stel inclusief het EFT trainingsboek voor paren en een lunch.

Herstel na vreemdgaan

Je partner is vreemdgegaan!  Deze ontdekking is voor iedereen pijnlijk en ontluisterend.  Het roept vaak gevoelens op van angst,  woede en verdriet. Toch blijkt dat veel mensen elkaar ook na vreemdgaan, niet kwijt willen.  Er zijn veel redenen te bedenken waarom mensen vreemdgaan, maar het blijkt in minder dan 10% om de seks te gaan.  Vaak heeft het te maken met een gemis in de relatie waarover niet (meer) gesproken wordt.

Herstel kost tijd!  De naweeën kunnen soms lang duren en het vraagt geduld van beiden.  Ik werk in deze situaties graag met het programma S.A.M.E.N.

Dit is een programma waarin je samen gestructureerd een proces doorgeleid wordt.  Dit kan door middel van online videolessen of met behulp van het ebook. Kijk voor meer informatie op de website S.A.M.E.N.

Het geeft veel erkenning aan beide partners en handvatten om grondig en zorgvuldig met de situatie, het proces en elkaar om te gaan. Partners hebben verschillende behoeften in deze fase. De een wil het liefst zo snel mogelijk door,  de ander blijft maar rondlopen met een film van het gebeurde in zijn hoofd.

Het programma helpt en begeleidt  bij het zetten van noodzakelijke stappen.  Voor meer informatie over dit programma kunt u via bovenstaande link op de site kijken.  In de therapiesessies  sluiten we aan op dat wat extra aandacht nodig heeft.  Soms zijn door het programma beduidend minder sessies nodig.

Profielfoto Jeanet van Ramshorst

Jeanet van Ramshorst

Psychosociaal Therapeut

Als ervaren therapeut help ik je graag met jouw klacht of probleem.

  • Aangesloten bij de NFG, RBCZ en de NVVCH
  • Behandelingen gedeeltelijk vergoed
  • Ruim 10 jaar ervaring
  • Geen wachttijd
  • Praktijk in Houten

Praktijkinformatie

Praktijkadres:
Draagmuur 50
3991 EP Houten

Contactgevens:
info@praktijkvanramshorst.nl
Tel. nr.: 06 – 30955469