We kennen allemaal periodes in ons leven waarin we meer stress ervaren. Als dit zich niet vanzelf oplost doordat de oorzaak verdwijnt of we aanpassingen doen, is het zinvol hier hulp bij te vragen.

Behandeling van stress

Ik breng samen met u in kaart welke factoren een rol spelen en welke rol uw persoonlijke stijl hierin speelt. Soms zijn er omstandigheden die veranderd moeten worden, maar dit is niet altijd mogelijk. Dan is het zinvol om stil te staan bij de wijze waarop u hiermee om kunt gaan.

We hebben allemaal bepaalde strategieën ontwikkeld om met situaties en mensen om te gaan. Maar patronen die ons vroeger hielpen, zijn nu mogelijk niet langer zinvol. Of zelfs belemmerend.

Voorbeeld

Het meisje dat opgroeide in een gezin met vier kinderen waar moeder vaak ziek was, leerde al vroeg verantwoording dragen. Er was weinig persoonlijke aandacht, maar ze zag soms de opluchting op moeders gezicht als ze haar ruziënde broertjes uit elkaar haalde. Later in haar leven wisten mensen haar altijd te vinden als er hulp nodig was of overgewerkt moest worden. Natuurlijk wilde ze helpen, ze kende zichzelf immers als een behulpzame vrouw die moeilijk nee kon zeggen…. Op haar 45e voelde ze zich leeg en opgebrand. Ze miste erkenning en ervoer steeds meer onvrede en verdriet omdat zij altijd maar klaarstond, maar ze niet merkte dat anderen dat ook voor haar deden.

Vaak zijn we ons hier niet van bewust, want ‘zo zijn we nu eenmaal’ of ‘zo doen we dat altijd’. Het levert veel op om dit tegen het licht te houden en te ervaren of die gewoontes echt altijd zo passend en prettig zijn.

Is dat wie je bent of is het wat je hebt ontwikkeld?

Waar zitten de verandermogelijkheden?

Mensen ontdekken vaak dat er aspecten in hun persoonlijkheid zijn, die ze niet of minimaal tot hun recht laten komen. Dit kan een inspirerende zoektocht zijn met positieve resultaten op allerlei gebieden.

Herstel van burnout

Herstel van burnoutklachten verloopt in drie fases die deels in elkaar overlopen.

Acceptatie/tot rust komen – patronen aanpassen – re-integratie

Mensen met een burnout zijn doorgaans harde werkers die in de eerste fase bij voorkeur al bezig zijn met hun re-integratie…. Het gaat hierbij om het zoeken naar de balans. Te lang uit het arbeidsproces zijn, blijkt herstel te vertragen, maar herstel vraagt ook tijd om tot rust te komen, los te laten en opnieuw te bezinnen. Dit proces verloopt vaak in nauw overleg met een arbo arts.

Profielfoto Jeanet van Ramshorst

Jeanet van Ramshorst

Psychosociaal Therapeut

Als ervaren therapeut help ik je graag met jouw klacht of probleem.

  • Aangesloten bij de NFG, RBCZ en de NVVCH
  • Behandelingen gedeeltelijk vergoed
  • Ruim 10 jaar ervaring
  • Geen wachttijd
  • Praktijk in Houten

Praktijkinformatie

Praktijkadres:
Draagmuur 50
3991 EP Houten

Contactgevens:
info@praktijkvanramshorst.nl
Tel. nr.: 06 – 30955469